Een dak is een van de eerste delen van het huis die mensen zien als ze naar je huis kijken. Daarnaast is het de eerste verdediging tegen neerslag en een belangrijke bron van isolatie. Goed onderhoud aan het dak is daarom erg belangrijk. Als je dit niet doet kunnen er beschadigingen ontstaan, waardoor het wellicht nodig is om je dak te vervangen. Daarnaast is het mogelijk dat je je dak wilt renoveren om een nieuwe uitstraling te creëren. Voordat je aan deze klus begint moet je met een hoop zaken rekening houden. In dit blog lees je tips die je moet weten voordat je aan de renovatie begint.

Uitstraling en stijl

Als je van plan bent om je dak te renoveren is het de stijl en uitstraling natuurlijk een van de belangrijkste zaken.  Een dak neemt ongeveer 40% van de totale zichtbare buitenkant van je huis in beslag. Daarnaast moet je er hopelijk tientallen jaren tegenaan kijken. Welke kleur past bij het huis? En welke kleur past in de rest van de buurt? Welk materiaal werkt het best gezien de locatie?

Inspectie van de huidige situatie

Voordat je begint is het goed om een volledig overzicht te maken van de huidige situatie. Denk bijvoorbeeld aan beschadigde of losse dakpannen, lekkages en verouderd of ontbrekend isolatiemateriaal. Zelfs asbest is een mogelijke optie bij hele oude huizen. Dit is natuurlijk niet te hopen, omdat de kosten van een renovatie automatisch een stuk hoger worden.

Laat een model maken

Het kan lastig zijn om in te schatten wat voor dakbedekking je precies wilt. Laat daarom een digitaal model maken van je huis door een aannemer of winkel en test verschillende opties voordat je een stapel dakpannen bestelt. Zo kun je vergelijken wat het beste past bij je wensen.

Laat een gedetailleerd voorstel opstellen

Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent bij een renovatie. Zorg daarom dat vooraf alles goed vast ligt. Van de gebruikte materialen en kosten tot aan de verwachte tijd en eventuele maatregelen in het geval van onverwachte situaties. Je wil niet voor verrassingen komen te staan waardoor het proiect langer duurt en de kosten oplopen.

Ventilatie

Zorg dat je zolder voldoende ventileert om een de levensduur van je dak te optimaliseren. De verplichte ventilatieruimte kan een hoop verschillen. Zoek dit vooraf dus goed uit!

Zorg direct voor isolatie

Tijdens het renoveren van je dak kun je het beste de dakisolatie meenemen in de werkzaamheden. Door direct een goede isolatie aan te leggen kun je besparen op de energierekening en hoef je niet meerdere keren iets aan je dak te laten doen. Dit is wel zo prettig voor jezelf en omwonenden. Daarnaast is het vaak goedkoper!

Beschouw je dak als een jaarlijkse kostenpost

Renovaties aan je dak kunnen redelijk in de papieren lopen, afhankelijk van de oppervlakte, schade en onvoorziene omstandigheden. Om rekening te houden met deze uitgaven is het verstandig om de totale kosten van de renovatie te delen door de jaren dat het dak meegaat. Op die manier reserveer je geld voor een nieuwe renovatie.