Met het hergebruik van pallethout kun je op een hele leuke manier duurzame gaan bouwen. Gebruikt pallethout krijgt met de jaren steeds meer karakter. Met de onderstaande stappen kun je zelf je eigen karakteristieke meubels en bouwwerken maken.

1.      Bepaal wat je wilt bouwen

Door de verweerde en doorleefde uitstraling van het hout is dit een ideaal bouwmateriaal voor binnen en buiten het huis. Zo kun je pallets onder andere gebruiken voor het bouwen van:

  • Kasten
  • Tafels
  • Stoelen
  • Banken
  • Tuinhuizen
  • Bloembakken

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken, de veelzijdigheid van hout is immer ongekend. Laat je creativiteit de vrije loop gaan.

2.      Maak een stevig en stabiel ontwerp

Een zelfgebouwd meubel of bouwwerk wil je natuurlijk zo lang mogelijk behouden. Zorg daarom dat je van te voren een duidelijk ontwerp maakt. Teken hierin ook de structuur die je gebruikt voor de stabiliteit stevigheid.

Bedenk je wat er gebeurd als je het meubel of bouwwerk heen en weer beweegt. Gebruik bijvoorbeeld de balken uit een pallet om extra stevigheid toe te voegen in het geheel. Je kunt eenvoudig latten op deze balken vastspijkeren of vastschroeven.

3.      Selecteer de pallets die je wilt hebben

Streef je naar een bepaalde uitstraling van je bouwwerk? Bedenk dan goed dat het hout dat je gebruikt invloed heeft op de uiteindelijke uitstraling. Maar dit werkt natuurlijk ook andersom; doorleeft hout is mooi, maar biedt soms minder stevigheid.

Kijk bij de groothandel welke gebruikte pallets bij jouw meubel passen.

4.      Haal de pallets voorzichtig uit elkaar

Een pallet moet voorzichtig uit elkaar gehaald worden, anders splijt het hout. Gebruik hiervoor een spijkertrekker of koevoet. Zitten de spijkers te diep? Maak gebruik van een van onderstaande opties.

  • Optie 1: trek de planken dan voorzichtig naar je toe tot ze loskomen uit de pallet. Buig de planken hierna terug zodat de spijker omhoog komt, sla hiervoor eventueel voorzichtig met een hamer naast de spijker. Trek de spijker uit het hout.
  • Optie 2: sla met een hamer op de zijkant van de blokken die onderaan de pallet bevestigd zijn. Je zult merken dat er speling ontstaat in de spijkers, trek deze los met een hulpmiddel naar keuze.

5.      Begin met bouwen

Als je alle materialen klaar hebt liggen, dan kun je beginnen met bouwen. Controleer regelmatig of alle verbinden stevig genoeg zijn. Voeg extra houten dwarsbalken toe waar het hout ver kan doorbuigen. Hiermee voorkom je dat het uiteindelijk breekt.