Wanneer je een nieuwe tegelvloer gaat leggen, zijn er een aantal zaken erg belangrijk: de vloer moet makkelijk schoon te maken zijn, hij moet slijtvast zijn en er vanzelfsprekend erg mooi uitzien. We hebben in het licht van deze eigenschappen een ideale vloer voor je gevonden: eentje met houtlook tegels. Lees snel verder over de voordelen.

Eigenschappen van de tegels

De houtlook tegels kunnen gebruikt worden om verschillende patronen te leggen. Zo creëer je de illusie van een echte houtvloer. Natuurlijk heeft de tegelvloer een aantal grote voordelen, zoals het gemak waarmee deze schoon te maken is. Even een dweil er over en je bent klaar. Je kunt zelfs een visgraadpatroon leggen. Dat is een patroon wat al eeuwen populair is, zelfs de Franse koningen van de 18e eeuw waren al dol op dit dynamische patroon. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een patroon waarbij de ‘planken’ rechttoe rechtaan liggen. Het hangt helemaal van je eigen smaak af.

Bewerken

Bij het leggen zul je rekening moeten houden met snijverlies, want de tegels komen natuurlijk in een standaard maat en zullen dus gesneden worden. Dit doe je gemakkelijk met een diamantslijper. Deze kun je huren bij de bouwmarkt bij je in de buurt. Het snijverlies is ongeveer 10%, dus het totaal aantal vierkante meters van een ruimte moet je dus met dit percentage vergroten.

Het leggen van de vloer

Een veel gemaakte fout is het leggen van verschillende patronen door elkaar of het verkeerd leggen van het houtpatroon. Daarnaast wil het ook nog wel eens fout gaan met de kleur van de houtvloer, dan worden tegels met verschillende kleuren gemixt. Dat oogt niet heel mooi. Dit kun je voorkomen door de kleurcode op de verpakking te checken.

Reserve tegels

Waar gewerkt wordt vallen spaanders en tegels. Het is natuurlijk niet wenselijk dat je te weinig tegels hebt wanneer er een paar vallen. Daarom is het zaak dat je voldoende reserve tegels hebt. Daarnaast heb je ze ook nodig om het snijverlies op te vangen.

Lijmsoort

Een tegelvloer leg je met behulp van poederlijm. Deze is gemakkelijk te maken en toe te passen. Laat je bij de plaatselijke bouwmarkt informeren over de lijmsoort die je nodig hebt. Zij weten ook welke lijmkam je kunt gebruiken. Je kunt wel als stelregel aanhouden, dat hoe groter de tegel is hoe groter de tanden van de kam moeten zijn.

Tegelvloer met een houtlook

De houtlook is populair en erg mooi te combineren met interieurstijlen die tegenwoordig populair zijn, zoals de Scandinavische en de moderne. We hopen dat je veel plezier zult hebben van je nieuwe tegelvloer. We houden je geïnspireerd!