Veel mensen vragen zich af hoe dik het matras moet zijn die ze kopen. Er zijn echter meer factoren die bepalen wat het juiste matras voor jouw slaappositie is. In dit blog leggen we uit hoe de dikte vaak toch iets zegt over wat jij nodig hebt voor een optimale nachtrust. Let op: we nemen in dit blog een traagschuim matras aan als handvat.

Een traagschuim matras bij fysieke klachten

Een traagschuim matras vormt zich precies naar jouw lichaamsvorm. Dit betekent dat een traagschuim matras extra indeukt op plekken waar extra druk wordt gegeven. Hierbij kun je denken aan de heupen, de rug en de schouders. Het matras biedt ondersteuning waar jij het het meest nodig hebt. Maar is je matras de juiste dikte voor een optimale gezondheid en comfort?

Te dik: traagschuim matrassen van meer dan 30 cm

Er bestaan fabrikanten die extreem dikke traagschuim matrassen van meer dan 30 cm aanbieden. Dit zou moeten zorgen voor ultiem comfort en ondersteuning. Echter, dergelijke matrassen hebben alleen een positief effect voor mensen die veel zwaarder dan gemiddeld zijn.

Deze matrassen zijn vaak veel duurder dan een traagschuim matras met gemiddelde dikte. Naast het veel hogere prijskaartje van het matras zelf, zijn de verzendkosten vaak ook nog eens veel hoger door de grotere omvang en zwaardere gewicht. Bovendien moet je vaak kiezen voor exclusief beddengoed dat niet overal te verkrijgen is: ook dit zorgt weer voor extra kosten.

Perfecte afmeting: traagschuim matrassen van 20 cm – 30 cm

De traagschuim matrassen binnen deze dikterange zijn zeer geschikt. Ze zijn niet te dik en niet te dun. Je betaalt dan ook niet voor onnodige diktes boven de 30 cm. Verder geldt binnen deze range wel: hoe dichter bij de 30, hoe langer je matras meegaat.

Te dun: traagschuim matrassen van minder dan 20 cm

Fabrikanten mogen zelf bepalen hoe ze de dikte van de matrassen aanprijzen. Over het algemeen geldt echter dat traagschuim matrassen van minder dan 20 cm te dun zijn om een gemiddeld persoon te dragen. Deze matrassen bieden te weinig ondersteuning voor een comfortabele nachtrust. Een goed traagschuim matras moet minstens twee verschillende lagen bevatten (bijvoorbeeld met pocketvering zoals de traagschuim matrassen van Topdekmatrasspecialist). Een matras met een dikte van minder dan 20 centimeter biedt gewoonweg niet genoeg ruimte om deze afzonderlijke lagen apart van elkaar te laten functioneren.

Voor kindermatrassen gelden andere minimum afmetingen dan hierboven vermeld. Maar als je een traagschuim matras voor volwassenen koopt: kies dan voor 20 centimeter dik of meer.