Wil je nieuwe tafelbladen maken? Goed idee! De kans is groot dat je binnen een dag klaar bent. Maar daarvoor dien je wel een stappenplan te volgen. Wij hebben er alvast één voor je gemaakt. We wensen je veel succes met het maken van mooie tafelbladen!

Stap 1: Snij de planken lang

Zaag de planken een beetje lang. Wanneer je jouw tafelbladen in elkaar gaat zetten, bouw het dan zo dat de ene kant van de planken gelijk is, maar de andere kant lang is (en waarschijnlijk ongelijk). Wanneer u klaar bent met het samenvoegen van uw planken, kunt u teruggaan en de ongelijke lange uiteinden bijsnijden voor een perfect tafelblad.

Stap 2: Bouw tafelbladen

Ontwikkel een of meerdere tafelbladen voorafgaand aan jouw tafelbasis, indien mogelijk. Door het feit dat de afmetingen van de planken kunnen verschillen, blijkt jouw tafelblad vaak iets kleiner (of groter) dan je gepland had. Indien jouw basis nog niet ontwikkeld is, kun je de afmetingen van de basis aanpassen aan het tafelblad dat je hebt ontwikkeld. Uiteraard kun je een te groot tafelblad steeds kleiner maken, of nog meer planken toevoegen om een klein tafelblad groter te maken.

Stap 3: Gebruik planken voor de tafelbladen

Overweeg jouw tafelblad te bouwen uit planken van ongeveer 6 “breed (1×6 of 2×6), of dicht in de buurt in grootte (ik gebruik x4 en x8 planken bij gelegenheid). Als je voor een bredere plank gaat, kan de plank zelf na verloop van tijd kromtrekken, waardoor er hoge en lage punten op je tafelblad ontstaan.

Planken maken: hoe doe je dat?

Die vierkante plank waar je een tafelblad meemaakt, maakte deel uit van een afgeronde boom. Geleidelijk aan kunnen jouw planken mokken, wat aangeeft dat de faciliteit van de plank – in de breedte – inwendig kan toenemen of afnemen. Dit komt door het feit dat de nerf van het hout gebogen is. Om te voorkomen dat het hele tafelblad in één richting krom trekt, moet je de nerf van jouw planken kiezen.

Stap 4: Verwijder de strongbacks

We noemen de nerven strongbacks en we gebruiken ze op elk tafelblad dat we bouwen. Verwijder de strongbacks (en bewaren ze voor het volgende tafelblad) wanneer we het tafelblad aan het onderstel vastmaken.

Stap 5: Bevestig het tafelblad

Overweeg om het tafelblad met tafelbladbevestigers te bevestigen. Maak met een cirkelzaag een kleine zaagsnede in de schorten en steek de tafelbladbevestiger (ook Z-Clip genoemd) in de zaagsnede, en bevestigt het andere uiteinde aan de onderkant van het tafelblad.