De woonkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. In deze ruimte eet je, kijk je tv, ontvang je gasten en nog veel meer. Om die reden is het belangrijk om bewust en nauwkeurig je woonkamer in te delen en te stylen. Toch hebben veel mensen nog moeite met het bepalen van hun smaak, het samenstellen van verschillende interieurstukken en het behouden van het overzicht. Om die reden kiezen veel mensen er ook voor om een professionele interieurstylist in te huren. Zij zijn gespecialiseerd in het samenstellen van een interieur en zorgen ervoor dat de gewenste sfeer in de woonkamer ontstaat. Daarentegen kun je het interieur ook zelf bepalen met onze tips. In dit blog lees je enkele tips die je kunnen helpen met het bepalen van jouw droomwoonkamer.

 Gebruik verschillende materialen

Door het gebruik van verschillende materialen en patronen zorg je ervoor dat er diepte en contrast ontstaat in je woonkamer. Het gebruik van hout in combinatie met metaal is bijvoorbeeld een zeer goedkope oplossing en zorgt voor een mooi effect. Belangrijk hierbij is wel dat je de verschillende materialen laat terugkomen in verschillende elementen en meubelstukken. Wanneer je dit niet doet, zul je zien dat je woonkamer chaotisch overkomt. Naast meubelstukken is ook het behang of de kleur van de muur van groot belang. Door neutrale kleuren te kiezen, maak je de ruimte optisch groter en creëer je rust. Ook de bekleding en kleur van je eetkamerstoelen is belangrijk in het creëren van rust in je woonkamer.

 Wees voorzichtig met kleur

De kleuren die je laat terugkomen in je woonkamer zijn van doorslaggevend belang voor de sfeer die je wilt creëren. We raden je aan om niet te veel verschillende en vooral felle kleuren te gebruiken. Gebruik daarentegen kleuren die dezelfde sfeer met zich meebrengen en laat de verschillende kleuren in meerdere meubelstukken terugkomen. Op die manier zorg je ervoor dat je woonkamer één geheel wordt en alles op elkaar aansluit en bij elkaar past.  

Neem de tijd

Kies er niet voor om binnen één dag het grootste deel van je inboedel bij elkaar te rapen, maar doe zorgvuldig voorwerk door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Op die manier houd je het overzicht en kun je goed beoordelen of iets bij elkaar past of juist net buiten de toon valt. Daarnaast zijn er vele tijdschriften en websites waar voorbeelden te vinden zijn van woonkamers. Deze kun je gebruiken ter inspiratie voor je eigen woning.