Meer dan de helft van het misdrijf dat vorig jaar bij de Nederlandse politie is gemeld, betreft diefstal of inbraak, volgens nieuwe gegevens van het CBS. Dat is een groot aantal en daarom is het belangrijk dat je je huis hiervoor beveiligd. Laat een slotenmaker langskomen om te vragen naar de mogelijkheden.

Meer dan 1 miljoen misdrijven

De Nederlandse politie registreerde vorig jaar 1,19 miljoen misdrijven, ongeveer evenveel als in 2010. Zesenvijftig procent van deze misdrijven betreft diefstallen of inbraken. De top 5 van de diefstallen van vorig jaar waren: diefstal uit auto’s, fietsendiefstal, huisvredebreuk/inbraak, winkeldiefstal en zakkenrollerij.

Autodiefstal is meest voorkomend

Autodiefstal is de meest voorkomende vorm van diefstal, meldt de politie dat dit cijfer vorig jaar met 5 procent is gedaald ten opzichte van 2010. Ondertussen daalde het aantal gestolen auto’s met 6 procent.

Diefstallen bromfietsen ook gestegen

Het aantal diefstallen van gewone en lichte bromfietsen steeg met 6 procent ten opzichte van vorig jaar, en winkeldiefstal en straatroof stegen beide met 3 procent. Ook het aantal gemelde inbraken en zakkenrollers nam aanzienlijk toe. In 2011 was er in beide gevallen sprake van een stijging van 8 procent.

Grote steden minder populair onder inbrekers

Niet voor niets komen inbraken van huishoudens vaker voor in grote Nederlandse steden. Met bijna 5.400 geregistreerde zaken staat Amsterdam bovenaan de lijst met betrekking tot inbraken en diefstal uit huizen. Dit aantal is echter niet alleen in Amsterdam gedaald, maar ook in Den Haag en Enschede ten opzichte van vorig jaar.