Nederland gaat hand in hand met water. We leven onder het zeespiegel en er valt genoeg regen om het hele jaar door te genieten van het groene landschap. Helaas zorgt water (voornamelijk uit regen) wel voor aardig wat problemen. In deze blog bekijken we welke gevolgen water heeft op het huis.

Slechte dak isolatie

Een slecht geïsoleerd dak zorgt voor veel problemen in huis. De voornaamste functie van het dak is om de elementen buiten te houden. Als het dak is aangetast en niet meer waterdicht is, kan vocht naar binnen glippen. Op vochtige plekken gaan schimmels en sporen groeien, die slecht voor de gezondheid kunnen zijn. Ook wordt hout aangetast, dat gaat rotten, en gaan meubels kapot door de hoge vochtigheid. Het is dus heel erg belangrijk om om de paar jaar je dak te inspecteren en repareren waar nodig. 

Kalk

Een ander probleem, waar veel mensen niet bij stilstaan, is kalk. Kalk vormt zich als de losse stoffen calcium en magnesium zich kunnen omvormen tot een vast stof. Helaas zit er in ons kraanwater kalk. Kalk wordt wel enigszins uit het drinkwater gefilterd, maar zal nooit helemaal geëlimineerd worden. De reden: kalk is goed voor het menselijk lichaam. We hebben nou eenmaal mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Zo is magnesium belangrijk voor onze hersenen. Kalk gaat aan de leidingen kleven, maar ook aan putjes, gootstenen, vaatwassers, waterkokers enzovoort. Door zich op te hopen kan het schade aanbrengen. Kalk zorgt namelijk dat oppervlakken langzaam poreus worden. Ook krijgen bacteriën hier de ruimte om te groeien en leven. De oplossing is een waterontharder op de leiding zetten. Dit is een klein apparaatje met magneten die ervoor zorgen dat kalk in de waterleiding niet kan binden. Je hebt dus veel minder last van kalk. Op ikwilvanmijnkalkaf.nl vind je meer tips hoe jij kalk tegen kunt gaan. 

Poreus door water

Net zoals kalk dat oppervlakken poreus kan maken, zorgt ons zure regenwater ook voor aangetaste materialen. Veel muurtjes in Nederland zie je gewoon schade oplopen in de loop der tijd van regenwater. Daarom raden we aan om altijd raamdorpels bij de kozijnen te plaatsen of de open muren te voorzien van muurafdekkers.