Nu veel mensen hele dagen thuis zitten in hun woning valt soms pas op hoe verouderd bepaalde ruimtes zijn en dat leidt tot grote renovatieplannen. De badkamer is daar zeker geen uitzondering op en hoewel het aantrekkelijk is om een nieuwe badkamer te nemen, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips op een rijtje gezet, die je renovatie en leven een stuk beter maken.

De badkamertegels zijn het belangrijkste

Hoewel iedereen je zal zeggen dat een badkamer voornamelijk functioneel moet zijn, is het doel van een renovatie over het algemeen vooral esthetisch. Het belangrijkste deel van de uitstraling van een badkamer wordt bepaald door de badkamertegels. Het is dus van belang dat je daar echt goed over nadenkt en idealiter verschillende soorten probeert bij het uiteindelijke design van je badkamer. Hoe mooi je douche of bad uiteindelijk is, je wilt niet tegen badkamertegels aankijken die je uiteindelijk toch niet zo mooi vindt als dat je dacht. Badkamertegels kopen is dan ook niet een onderdeel waar je op kunt bezuinigen, al hoeven goede tegels niet per definitie duur te zijn.

Verlichting is enorm belangrijk

Met de verlichting kun je de badkamer sfeer geven en de opties zijn vrijwel eindeloos. Ga je bijvoorbeeld voor een geïntegreerde lamp in de spiegel bij de wasbak of kies je voor meerdere lampen die aan de muur of het plafond bevestigd zijn? Hier kun je ook de keuze maken tussen puur functionele verlichting en sfeerverlichting. Indien je de ruimte hebt is een combinatie van beide natuurlijk ideaal. Daarnaast lijkt een lichte badkamer altijd groter (dit hangt samen met het type badkamertegels dat je gekozen hebt).

Gemak en stijl kunnen hand in hand

Om terug te komen op de combinatie van functie en uitstraling, dat gaat in sommige gevallen heel goed samen. Denk bijvoorbeeld aan een douche, het is tegenwoordig zeer ouderwets om een echte douchebak te nemen. Daarnaast is het ook een extra risico, omdat er scheuren of lekkages in de bak kunnen ontstaan. Goed gelegde badkamertegels hebben vaak een betere uitstraling en zijn net zo goed in het afvoeren van water. Hetzelfde geldt voor grote wastafels die tevens dienst doen als opslagruimte voor handdoeken en andere toiletartikelen.