Ben je van plan om een nieuwe tuindeur aan te schaffen, dan zijn er meerdere aandachtspunten van belang. Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met het soort materiaal van de tuindeuren. Daarnaast heeft de stijl invloed op de uitstraling en is de raampartij in de deur bepalend voor de lichtinval. Bekijk hieronder de tips om tot de beste keuze voor een tuindeur te komen.

Bepaal het soort materiaal

Tuindeuren zijn in allerlei soorten materialen verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld tuindeuren van hout, maar ook van kunststof en van aluminium beschikbaar. Bij de keuze voor een soort materiaal is het mogelijk om dit te laten aansluiten bij de al aanwezige materialen. Bij een raam aan de kant van de tuin met houten kozijnen ligt het voor de hand om voor een houten tuindeur te kiezen. 

Let ook op het onderhoud

Ben je van plan om alle ramen op termijn te vervangen en van kunststof kozijnen te voorzien? In dat geval maak je een goede start met de aanschaf van een tuindeur van kunststof. Bij de keuze voor een soort materiaal is het ook mogelijk om met het onderhoud rekening te houden. Een tuindeur van hout is niet onderhoudsvrij, maar kunststof is wel onderhoudsvrij materiaal en dit geldt eveneens voor aluminium deuren als toegangspoort naar de tuin.

Houd rekening met de stijl

De stijl van de tuindeur is van invloed op de algehele uitstraling van de woning. Daarom is het belangrijk om de stijl af te stemmen op de woningstijl. Een tuindeur met een klassiek design past bijvoorbeeld goed bij het karakter van een klassieke gevel. 

Naast de stijl speelt ook de kleur een belangrijke rol bij de uitstraling. Het is mogelijk om voor een neutrale kleur te kiezen, maar wil je de tuindeur laten opvallen, dan is een contrasterende kleur eveneens een optie. De keuze valt bij een neutrale kleurtint vaak op wit, maar een gekleurde deur valt uiteraard veel meer op. Overigens is het ook mogelijk om de tuindeur aan elke zijde van een andere kleur te voorzien.

Beglazing in tuindeur

De tuin is tegenwoordig een verlengstuk van de leefruimte in huis. Daarom is het ideaal als deze deur voorzien is van beglazing. Op deze manier loopt de woonkamer bijvoorbeeld op een natuurlijke manier over naar het uitzicht op de tuin. Overigens zijn er nog meer mogelijkheden om een optimale lichtinval te realiseren. Bijvoorbeeld door voor openslaande tuindeuren te kiezen. Heb je daar geen ruimte voor, maar wil je wel meer lichtinval? In dat geval is er een optie om een tuindeur met zijlicht te kopen.

Na aankoop: regelmatige inspectie

Bovenstaande tips helpen om tot een goede keuze te komen voor een tuindeur. Na de aanschaf is het van belang om de tuindeur periodiek aan een inspectie te onderwerpen. Bijvoorbeeld als het een houten tuindeur betreft, want weersinvloeden hebben impact op het hout. Door een periodieke controle uit te voeren, ben je er op tijd bij om de tuindeur te onderhouden en daarmee de levensduur te verlengen.