We nemen in deze blog met je door waarom het zo verstandig is een magnetische waterontharder te kiezen in plaats van een ionische. Je zult er zeker ecologischer door kunnen wonen wanneer je voor de eerstgenoemde waterontharder gaat. Lees in deze blok waarom dat zo is.

Verzilting van het water

Zoet water in de wereld wordt steeds zouter en het zoutgehalte van oppervlaktewater en het grondwater is een opkomend milieuprobleem. Onderzoek heeft aangetoond dat verzilting  steeds meer voorkomt. Chloride draagt bij aan het zoutgehalte, en onderzoeken in de Verenigde Staten laten zien dat de chlorideconcentraties op lange termijn toenemen.

In Minnesota overschrijden 50 oppervlaktewaterlichamen de waterkwaliteitsnormen voor

chloride, en op de lange termijn toename van het chloridegehalte in het grondwater zijn waargenomen in veel grondwatercontroleputten, waarvan sommige voorzien in drinkwater. 

Het gebruik van waterontharders met ionenuitwisseling is een belangrijke bron van chloride in het oppervlaktewater en grondwater. Huishoudens gebruiken vaak ionenwisselende waterontharders om ionen te verwijderen die waterhardheid veroorzaken, voornamelijk calcium en magnesium. Natriumchloridezout wordt meestal gebruikt in het ionenwisselingsproces en wordt uiteindelijk geloosd en komt terecht in afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s) of in septische systemen. In Minnesota, komt het gebruik van waterontharders in woningen vaak voor vanwege de hoge hardheid van het grondwater.

Voor- en nadelen

Verzacht water biedt tal van voordelen voor de consument, denk daarbij aan het kalkaanslag vrijhouden van apparaten en verwarmingsinstallaties, deze gaan zo veel langer mee en vreten minder energie. Daarbij presteren ze beter zonder de kalkaanslag. Toch kan de genoemde waterontharder techniek negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Chloride dat uit waterontharders wordt geloosd, komt in het oppervlaktewater en grondwater terecht en hoopt zich in de loop van de tijd geleidelijk op, waardoor de kwaliteit van de watervoorraden wordt aangetast en gezondheid van het aquatisch milieu verslechtert. We raden je dus ook aan om altijd te gaan voor een waterontharder die werkt met magnetische straling. 

Bij Waterontharders vergelijken kun je alle informatie vinden die je maar nodig denkt te hebben.