Werken in het buitenland is een hele mooie ervaring en staat heel mooi op jouw CV. Je leert talen kennen, culturen en je leert ook hoe het er op de werkvloer aan toe gaat in een geheel ander land met geheel andere cultuur. Natuurlijk wil je wel voldoende verzekerd zijn tegen ziektekosten. Tenslotte kun je ziek worden nooit zelf in de hand hebben. Zekerheid zorgt voor een fijne start. Hoe zit het eigenlijk met jouw zorgverzekering 2021 als je besluit te gaan werken in het buitenland in 2021
Nederlandse zorgverzekering en werken in het buitenland
Als je in het buitenland gaat werken gelden er bepaalde voorwaarden. Dit heeft onder andere te maken met de wet langdurige zorg (WLZ). Iedereen die in Nederland woont heeft recht op langdurige zorgmethoden die door zorgverzekeraars worden gedekt. Ga je echter voor meer dan drie maanden werken in het buitenland? Of ga je langer dan een jaar naar het buitenland? Dan kan het zijn dat het recht op de WLZ komt te vervallen en dan kun je ook niet meer verzekerd zijn met jouw Nederlandse zorgverzekering. In dat geval dien je dan ook ter plaatse in het land waar je werkt een nieuwe zorgverzekering af te sluiten en de Nederlandse ziektekostenverzekering te beëindigen.
De Sociale Verzekeringsbank
Indien je twijfelt of je nog wel bent gedekt met jouw Nederlandse zorgverzekering in het buitenland is het verstandig de SVB te contacteren. Deze bekijken persoonlijke omstandigheden waarvoor al dan niet een bewijs van WLZ wordt afgegeven. Soms blijft de wlz wel in het buitenland gelden. Dit kan voor ieder individu weer anders zijn. Alleen de SVB kan dit bepalen. Zolang de wlz geld ben je verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Maar als je langer dan 3 maanden betaalde arbeid in het buitenland gaat verrichten komt de wlz in de meeste gevallen te vervallen. Zo ook de Nederlandse zorgverzekering. Als alternatief zou je ook een expat verzekering af kunnen sluiten.
Detachering in het buitenland door Nederlandse werkgever
Meestal blijf je dan wel in Nederland verzekerd behalve als de WLZ niet meer voor jou geldig is. De SVB bepaald dat aan de hand van de omstandigheden. In zogeheten verdragslanden binnen en buiten de EU/EER zijn afspraken gemaakt tussen Nederland en het desbetreffende land over de zorg. Indien je in een verdragsland gaat werken moet de werkgever het A1 of 101 formulier invullen en afgeven. Deze moet de werkgever opvragen bij de SVB. Indien gezinsleden ook gaan werken in het buitenland moet voor hun ook hun verzekeringsstatus worden opgevraagd. Indien je langer dan een jaar gedetacheerd bent in het verdragsland met het A1 of 101 formulier kan een S1 of 106 formulier bij de verzekeraar worden aangevraagd voor zorg in het desbetreffende land. Dit formulier geeft toegang tot medische zorg volgens de wetten van het verdragsland waar je werkt. Tevens blijf je in Nederland verzekerd.