wr dakdekkersbedrijf

Wat is goede geluidsisolatie voor een muziekstudio?

Wat is goede geluidsisolatie voor een muziekstudio?

Geplaatst op

Tegenwoordig is het een stuk gemakkelijker om thuis muziekopnames te maken. We bedoelen hier niet het overnemen van muziek van het ene medium naar het andere, bijvoorbeeld een LP naar een CD, maar het componeren en opnemen van muziek. Vroeger kon je alleen een CD in een muziekstudio maken, tegenwoordig zijn de computers zo krachtig dat je thuis een digitale emulatie van de analoge studio kunt hebben. Zelfs ouderwetse consoles zijn na te maken, denk hierbij bijvoorbeeld aan de apparatuur van de legendarische Abbey Road Studio’s waar The Beatles hun platen opnamen. Een thuisstudio verschilt niet van een professionele studio op het gebied van de  behoefte aan geluidsisolatie. Voor beiden is het een onderdeel van een goede akoestiek. In deze blog lees je wat je kunt doen voor de geluidsisolatie in je thuisstudio.

Beheersen van de sound

Een van de belangrijkste aspecten van de geluidsopname is een goede akoestiek. Hoe minder geluiden de kamer terugzendt in de vorm van een echo, hoe beter het is. Dit is beter omdat de geluidstechnicus op deze manier meer controle over het geluid heeft. Want een echo die niet kunstmatig is toegevoegd, kun je maar moeilijk wegkrijgen uit het brongeluid. Een akoestisch plafond is bijvoorbeeld een geschikte manier om geluid te absorberen, op deze manier kaatst het niet terug.

Geluidsisolatie om de buren blij te maken

Veel muzikanten dromen van een studio in huis waarbij ze het drumstel en de gitaar volop kunnen gebruiken zonder dat de buren daar last van hebben. Een manier om dit te doen is van hout een cabine te maken met daarin geluidsisolerende schuimrubbermatten op de muur. In dit geval is de geluidsisolatie niet alleen gericht op de zuiverheid van het geluid, maar ook om geluidsoverlast te voorkomen. Er zijn op internet verschillende bouwtekeningen beschikbaar om je ideale muziekstudio te bouwen.

Goedkoop

Natuurlijk is er voor alles een DIY goedkope oplossing, maar je moet wel van eieren houden…. De dozen van eieren hebben een geluidsisolerende werking. Zo kun je thuis een studio maken en houdt je de buren ontspannen en blij. We raden je altijd aan om opnames voor je album in een goede studio te laten maken en je thuisstudio voor demo’s te gebruiken, maar dat hangt helemaal van de kwaliteit van je thuisstudio af, je muziekstijl en de eisen die je stelt aan de geluidopnames.

Conclusie

Er zijn een aantal manier om een thuisstudio geluidsabsorberend te maken. Geluidsisolatie is een belangrijk aspect van het opnameproces, het is zo beter mogelijk om een zuiver geluid op te nemen en dit met technische hulpmiddelen te bewerken. Veel plezier met het inrichten van je nieuwe geluidsstudio.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden