Voor veel mensen is het een droom om een huis met een rieten dak te hebben. Naast de prachtige uitstraling en het authentieke karakter biedt het een natuurvriendelijke manier van isolatie. Er zijn echter ook een aantal nadelen van een rieten dak. In deze blog gaan w3e wat dieper in op deze nadelen.

Kosten ten opzichte van normale dakbedekking

Zoals aangegeven is het voor veel mensen een droom om een rieten dak te hebben. Het feit dat het niet voor veel mensen een realiteit is, komt voor een deel door de kosten van een rieten dak aanleggen. Een rieten dak moet gelegd worden door een rietdekker. Dit is gespecialiseerd en arbeidsintensief werk, waardoor een goede rietdekker niet goedkoop is. Daarnaast zijn de kosten van het hout per vierkante meter duurder dan bijvoorbeeld bitumen of normale dakpannen.

Onderhoud

Ieder rieten dak is gevoeliger voor beschadigingen dan ‘normale’ dakbedekkingen. Het is mogelijk dat er mos en algen beginnen te groeien op het dak. Deze moeten zo snel mogelijk verwijderd worden om te voorkomen dat ze het riet aantasten. Dit onderhoud is ook specialistisch werk. Daarnaast kunnen vogels stukjes riet meenemen of zich er zelfs in nesten. In beide gevallen kan het een gevaar betekenen voor de gehele structuur van het dak en het gaat ten koste van de uitstraling.

Veiligheid

Ten tijde van schrijven is er een hittegolf gaande in Nederland. Extreme hitte is een groot gevaar voor rieten daken om duidelijke redenen. Het risico dat een dak in vlammen opgaat door een bijvoorbeeld een open vuur is een groot nadeel van een rieten dak. Deze brandgevoeligheid maakt tevens dat verzekeringspremies voor het dak hoger kunnen zijn.

Uiteraard zijn er wel maatregelen die je kunt nemen om de brandgevoeligheid van een rieten dak te verminderen. Bepaalde houtsoorten hebben van nature een hogere dichtheid, waardoor ze minder vatbaar zijn voor brand. Daarnaast is het mogelijk om speciale coatings of brandvertragende stoffen in het dak verweven bij de aanleg.