Er bestaan verschillende soorten schade die samenhangen met het ontbreken van een waterontharder. Deze nemen we in deze blog met je door. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is meestal een filtermiddel of een apparaat dat bedoeld is om magnesium en calcium in het water te verwijderen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat niet al het water hetzelfde is, vooral niet wat betreft de chemische samenstelling. Soms heeft het water een hoge hoeveelheid magnesium en calcium, mineralen die uit de aarde worden geabsorbeerd, waardoor het hard wordt. Als het water dergelijke mineralen mist of in beperkte hoeveelheden heeft, wordt het als zacht beschouwd worden. Water uit beken en meren is van nature zacht.

Ondergronds water in regio’s met veel kalk, gips en kalksteen is echter vaak hard. Om het water zacht te maken, wordt daarom een waterontharder gebruikt om de minerale bestanddelen te verwijderen. Waterontharding is dus het proces van het verwijderen van het calcium en magnesium, naast andere metaalkationen in het water.

Welke waterontharders zijn er? 

Hier is meer over waterontharding, waarom het gebruikt moet worden, hoe het werkt. Enkele voor- en nadelen van waterontharding:

1. Ionenwisseling

Het is het meest voorkomende type waterontharder en staat bekend om zijn vele huishoudelijke gebruik. Het vervangt de metaalionen van calcium en magnesium door natriumionen. Natriumionen hebben niet de schadelijke effecten die ontstaan door het gebruik van water gevuld met calcium- of magnesiumionen.

Om het apparaat te laten werken, wordt een grote tank gevuld met zoutpellets en komt dan in het harde water terecht. De natriumionen in het zout reageren en vervangen de calcium- of magnesiumionen in het water, waardoor het zacht wordt.

2. Zoutvrij

Het is een apparaat dat verschillende tekortkomingen heeft omdat het een mechanisch filter gebruikt om calcium te verwijderen. Het is ineffectief met water dat magnesium heeft, omdat het het element niet kan verwijderen. Daarom werkt het niet bijzonder goed met hard water. Met andere woorden, het is over het algemeen bedoeld voor het verwijderen van calcium uit hard water.

3. Omgekeerde osmose

Het apparaat laat water door een semipermeabel membraan lopen dat ongeveer 98% van de onzuiverheden verwijdert. Het gebruikt een aanzienlijke hoeveelheid water en is vrij duur. Het is echter zeer goed in het verwijderen van chemische onzuiverheden zoals magnesium, calcium en andere.

4. Magnetisme. Je ziet er is volop keuze. Wij raden je aan om gaan voor een hele bijzondere waterontharder, namelijk een magnetische waterontharder. De Amfa4000 kopen is dan een uitstekende keuze. Deze waterontharder maakt gebruik van magnetische straling en zorgt dat de kalk gewoon in het water opgelost blijft zitten, zodat het niet hecht aan wasmachines en leiding in je woning. Op deze manier heb je niet te maken met zout of wat dan ook. Gewoon de simpele installatie doen en nooit meer naar omkijken!