Als je een beetje handig bent en je dak moet gerenoveerd worden, begint het wellicht te kriebelen om zelf het dak op te gaan. In deze blog vatten we samen of dat een goed idee is of niet. 

Doe-het-zelver versus professional

Het ligt er een beetje aan wat voor soort dak je hebt, maar in principe is het geen hele moeilijke constructie. Wat wel heel lastig is om in te schatten hoe je te werk moet gaan als er een lekkage is. De dakdekkers – de professionals – weten precies hoe ze de problemen aan moeten pakken. Daarnaast hebben zij speciaal gereedschap om een dak te renoveren of repareren. Zelf kom je al een heel eind, maar weet jij hoe je met een gasbrander een laag teer vlak installeert? De kans is groot dat je dit nog nooit hebt gedaan. Als je simpele dakpannen of een vlak dak hebt, kun je het volgens ons wel even zelf proberen, maar schroom niet om de hulp te vragen van de expert. Het is namelijk erg gevaarlijk en zonder de juiste gereedschap en door overmoedigheid kunnen er erg lelijke ongelukken gebeuren. 

Ervaring met hout?

Er wordt veelal met houten constructies gewerkt als frame voor het dak. Heb jij wel ervaring met het bewerken en vastzetten van hout? Wat we boven al een beetje genoemd hebben is dat een professional over ervaring en kennis beschikt die cruciaal zijn om de operatie tot een succes te maken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het maken van een kast. Natuurlijk kun jij een simpele kast maken, maar de ingewikkelde mooie kasten kun je het beste door een houtbewerker laten vervaardigen. Als je interesse hebt in kasten, raden we aan om een kijkje te nemen op kasten op maat

Conclusie

Onze conclusie is dus om het dak te laten repareren of renoveren door iemand met ervaring. Zij zullen minder onnodige fouten maken en weten waar ze op moeten letten. Het zal wel meer kosten, maar zal ook veel sneller gaan. Ook ben jij niet degene die het risico loopt om van het dak af te vallen.