De loft is ontstaan als een vrijplaats voor kunstenaars die een grote ruimte nodig hadden om hun kunstwerken te kunnen maken. Ze vonden oude verlaten industriële panden die ze als woning betrokken. Deze panden boden voldoende ruimte om grote werken te kunnen maken. Denk aan schilderijen op groot formaat. Deze zijn simpelweg niet te maken in een kleine woonkamer. Sinds die tijd is de loft populair, zo zijn er allerlei vormen van dit type woning ontstaan, deze zijn dus allemaal in zekere zin afgeleid van de oorspronkelijke lofts die in de wijk Soho in New York te vinden waren zo rond de jaren vijftig van de vorige eeuw. In deze blog gaan we je vertellen hoe jij boven op zolder een loft anno nu kunt maken. 

Voldoende daglicht

Op een zolder kan het wat donker zijn. Dit komt omdat ze doorgaans niet bedacht zijn om te bewonen. Een eenvoudige oplossing is dan om een dakdekker te bellen en een afspraak te maken om een raam te laten plaatsen of een dakkapel. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de toevoer van natuurlijk licht optimaal is. We raden je aan om rolluiken te kiezen voor de ramen. Deze hebben een strakke look en zijn van binnen eenvoudig met een druk op de knop te sluiten. Dit is dus erg comfortabel en effectief. Laat je informeren door rolluikenfabriek.nl over wat de meest geschikte rolluiken zijn voor jouw dakkapel of ramen.

Zorg voor een goede isolatie

De zolder is doorgaans prima geïsoleerd, maar het kan soms altijd iets beter. Check eerst of het allemaal zo geïsoleerd is dat je er zou kunnen wonen. Zeker wanneer je zolder wat ouder is kan het voorkomen dat de isolatie wat te wensen overlaat. Met een goede isolatie kun je toch te voorkomen, blijf je gezond en zal je energierekening dalen omdat er simpelweg minder warmte of koelte kan ontsnappen. Dan gaat dit laatste vooral over muur- en raamisolatie. Daarbij is het zo dat een goede vloerisolatie ook erg belangrijk is, omdat warmte van beneden naar boven trekt en het dus op zolder behoorlijk warm kan worden. Tot slot, is dakisolatie ook belangrijk, want de zon kan in de zomer behoorlijk fel schijnen op de pannen en die warmte ga je dan ook merken.

Multifunctionele indeling

Een loft kenmerkt zich altijd door een combinatie van verschillende functies. Met functies bedoelen wij: de woonkamer, keuken of slaapvertrek. Daarmee heeft de loft ook wel iets weg van een studio. In een loft creëren we een open ruimte waarin de verschillende functies in elkaar overlopen. Dan wordt het ook direct duidelijk waarom het zo belangrijk is dat er voldoende daglicht is. Zo lijkt de ruimte een stuk groter. Wanneer je dit combineert met lichte wanden, dan heb je een licht levendig en open interieur maar je heerlijk van kan genieten. 

Interieurstijlen die populair zijn om een loft mee in te richten, zijn de industriële en Scandinavische stijl. Deze zijn doorgaans licht qua kleurenpalet en de vormtaal van de meubels is vaak eenvoudig.