Met de tips die in deze blog kunt vinden, kun je geld besparen en het milieu ontzien. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om minder (grijze) energie te gebruiken in je woning. Laat je inspireren door deze tips en informeren door een expert op dit gebied. 

Duurzaam is een trend

Veel mensen willen duurzaam wonen. Ze denken na over welke materialen ze kiezen bij het aankleden van hun woning. Dit gaat zowel om het interieur als het exterieur van de woning. Daarnaast is het ook steeds belangrijker geworden welke technieken er gebruikt worden om energie naar de woning te leveren. Zowel op het vlak van het financiële als het ecologische, zijn het stappen die de moeite waard zijn.

Duurzaam wonen, hoe moet ik dat zien?

Wanneer wij het hebben over duurzaam wonen, dan is dit best wel een algemeen begrip. Je zou kunnen zeggen, dat je zorgt draagt voor de toekomst en de generaties die na ons komen, door keuzes te maken die op de lange en korte termijn niet slecht zijn voor het leefmilieu. Wanneer je een nieuwe woning betrekt, deze laat bouwen, dan zou je al in het ontwerp van deze woning moeten nadenken over hoe deze duurzaam kan functioneren. Termen als duurzaamheid, energie en efficiency zijn dan leidinggevend.

Praktische tips

Structurele dingen die je ontwerpfase al kunt doen om je woning duurzamer te maken, nemen we hieronder even met je door:

  • De eerste stap die je neemt is dat je zorgt dat je niet te veel energie verbruikt. Dit kun je doen door apparatuur uit te schakelen die je niet gebruikt, lichtknopjes weten te vinden, dus wanneer je niet in een kamer bent het licht uitdoen. Ook tijdklokken zijn een handig middel om apparaten en verlichting uit te laten gaan. Dit laatste kun je allemaal in laten bouwen. Wat ook belangrijk is, is het zoveel mogelijk gebruiken van duurzame energie. Dit kun je doen door bij de energiemaatschappij aan te geven dat je groene stroom wilt, maar ook het plaatsen van zonnepanelen is een beproefde manier om zelf stroom op een groene manier op te wekken. Laat je inspireren door een experts op dit gebied, dat zijn de installateurs die de zonnepanelen voor jou op het dak kunnen plaatsen. Je ziet steeds meer zonnepanelen met een mooi design op de Nederlands huizen.
  • De volgende stap is te zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Zorgt ervoor dat het energiegebruik, bijvoorbeeld door de airconditioning of verwarming, bijzonder sterk daalt. Het is goed om ook de verwarming niet aan te laten staan wanneer je niet thuis bent
  • Stap drie is het groen maken van je woning. Dit betekent dat je planten in en rond het huis plant, dit heeft een isolerende werking en daarnaast filteren planten de lucht. 
  • Stap vier is het inrichten van je woning. Wanneer je dit doet met meubels en vloeren die gemaakt zijn van ecologisch verantwoorde materialen, dan draag je op dit vlak ook je steentje bij aan een beter milieu.

Tot zover de belangrijkste stappen om je woning ecologisch en milieuvriendelijk te maken. Overleg met de aannemers die je woning gaan (ver)bouwen hoe je het beste een groene woning kunt realiseren.