Van alle meubels in je huis, is een boekenkast misschien wel het meest eenvoudig om zelf te maken. In het algemeen heeft de kast rechte lijnen, waardoor de basis simpel in elkaar te zetten is. We geven een aantal handige tips als je zelf aan de slag wilt met het maken van een boekenkast.

Bedenk een design

Hoewel een boekenkast eenvoudig te ontwerpen lijkt, is het belangrijk van te voren na te denken over de grootte en de inhoud van de kast. Ga je de functie van de kast combineren met een ander meubel? Dan heb je extra ruimte nodig in het meubel. Ook de plek van de kast in je interieur is van belang, voor een boekenkast in je slaapkamer is vaak minder aandacht nodig voor het design, terwijl het meubel in je woonkamer het interieur kan bepalen.

Selecteer de juiste materialen

De uitstraling van je kast is misschien wel het belangrijkste. Hoewel je een kast meestal kunt verven, wordt een houten uitstraling vaak het best gewaardeerd. Kijk daarom eerst wat voor soort hout in je interieur past. Vuren en grenen hout is vaak goedkoop te verkrijgen, voor echte kwaliteit kies je hardhout. Daarmee bepaal je meteen de levensduur van je kast.

Open of gesloten

Essentieel voor je uitstraling van je nieuwe boekenkast is een open of gesloten design. Denk van tevoren na welk deel van de kast je wilt afsluiten met deuren. Dit kan natuurlijk met een draaideur, maar ook een schuifdeur is een optie. Als je voor glazen deuren kiest, maakt dit het in elkaar zetten van de boekenkast wel iets complexer. De traditionele houten draaideur is altijd een optie, maar een hele open boekenkast is ook populair tegenwoordig.

Het hele proces van het ontwerpen, kopen van materialen en in elkaar zetten van de boekenkast kost veel tijd. Ook heb je geen garantie op een prachtig resultaat. Tegenwoordig kun je ook op maat gemaakte boekenkasten bestellen. Als je niet zeker bent van je eigen vakmanschap is dat een optie om te overwegen.