Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee, deze kunnen we beperken door de juiste gereedschappen te gebruiken. Wanneer je op het punt staat een steiger te kiezen, dan is het belangrijk dat je er een kiest die bij de klus past. In de blog geven we je een aantal tips zodat je de juiste steiger voor de klus weet te vinden. Lees snel verder en doe je voordeel met onze tips.

Welke steigers zijn er zoal?

Er zijn behoorlijk wat steigers waaruit je kunt kiezen, daarom bekijken we hieronder enkele van de meest voorkomende. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke toepassingen en bieden stuk voor stuk een veilig werkplatform. De juiste steiger kiezen is afhankelijk van de toepassing: wat ga je ermee doen? Beantwoord die vraag om de veiligheid op de bouwplaats eenvoudiger te waarborgen.

Rolsteigers

De verrijdbare steigers noemen we ook wel rolsteigers. Dit type steiger kan gemakkelijk en snel een werkplatform bieden dat naar behoefte kan worden verplaatst. Deze kan namelijk heel snel en eenvoudig worden opgebouwd en weer afgebroken. Daarnaast is hij verkrijgbaar in verschillende breedtes en hoogtes. Een steiger boven de 5 meter opbouwen vraag speciale kwalificaties aan de bouwer, daaronder kan in principe iedereen het doen, hoewel het wel handig is als ook deze steigers veilig opgezet worden. Een rolsteiger is in het bijzonder erg handig wanneer je:

  • een kleine of grote klus hebt waarbij constante beweging nodig is, denk aan stukadoors-, goot- en schilderwerk.
  • in een smalle steeg een steiger wilt gebruiken, natuurlijk is dit wel afhankelijk van de afmetingen van zowel de steeg als de steiger.
  • in een smalle binnenruimte, zoals een liftkoker, werkzaamheden moet uitvoeren

Aluminium steiger

Een aluminium bouwsteiger is een van de meest gebruikte steigers en kan eenvoudig worden ingezet rond huizen en bouwplaatsen. Het materiaal is licht en sterk. Daarbij roest het niet en dit materiaal oogt netjes. Met aluminium steigers kun je grote afstanden overbruggen, maar je kunt niet net zo hoog komen als met staal en ze kunnen ook minder gewicht dragen. Aluminium steigers zijn ideaal voor werkzaamheden in trappenhuizen. Ook worden ze vaak gekozen om te werken aan historische gebouwen, objecten waar geen stijgers aan vastgemaakt kunnen worden. Medewerkers kunnen de steigerdelen gemakkelijk dragen, waardoor je geen zware machines nodig om de steiger op te bouwen. Veel gemeenten geven de voorkeur aan aluminium steigers omdat ze de bouwplaats niet zo sterk verstoren en gemakkelijk weer op te ruimen zijn.

Stalen steiger

Voor gebouwen die hoger zijn dan 20 meter worden vaak stalen steigers gebruik. Het gaat dan ook om werkzaamheden aan hoge gebouwen. Dit type steiger zorgt op deze hoogte voor een veilig platform dat veel gewicht kan dragen. Een stalen steiger wordt direct aan het gebouw bevestigd, dit zorgt voor extra veiligheid. Dit type steiger wordt eerst door een onafhankelijke certificeerder veilig verklaard voordat de werklieden aan de slag kunnen gaan. Staal kan veel meer gewicht dragen dan aluminium en kan ook veel hoger worden opgebouwd in vergelijking met bijvoorbeeld aluminium.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste steiger moet je er ten alle tijden zeker van zijn, dat je keuze de meest veilige is, als het gaat om de uitvoering van de werkzaamheden voor je project. De juiste steiger minimaliseert de risico’s die spelen bij het werken op grote hoogte. Wanneer je de juiste steiger gekozen hebt, is de weg vrij om aan de slag te gaan en de projecten helemaal top op te leveren. Veel succes met het kiezen van de juiste steiger voor de uitvoering van je projecten.