Laminaat is een populaire vloersoort. Deze kunststof vloerbedekking betaalbaarder en makkelijker te onderhouden van parketvloeren en houten vloeren. Laminaat is dan ook in allerlei soorten, maten en kleuren te vinden. Het is daarom soms lastig om een laminaatsoort te kiezen. Deze keuzehulp maakt het gemakkelijker voor je om een soort laminaat te kiezen voor in jouw woning.

Bepaal altijd vooraf wat voor vloer je wilt; zo kun je veel gerichter zoeken en vind je vaak iets wat beter bij je woning past. Wil je de ruimte wat knusser maken? Ga dan voor donker laminaat. Of wil je de ruimte juist optisch groter later lijken? Ga dan voor licht en groot laminaat. Dit zijn allemaal vragen die je jezelf vooraf moet stellen.

Standaard laminaat

Iedereen kent het standaard laminaat wel; maar zelfs het standaard laminaat is al zo doorontwikkeld dat het in allerlei kleuren verkrijgbaar is. Het standaard laminaat heeft een houten uitstraling en heeft de volgende voordelen:

  • Zeer onderhoudsvriendelijk
  • Te leggen op elke ondergrond
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Makkelijk te plaatsen en te verhuizen

Kunststof / Vinyl laminaat

Het lijstje met voordelen van kunststof laminaat is bijna te lang om op te noemen. Zo zijn de vloeren krasvast, onderhoudsvriendelijk en zeer geluiddempend. Doordat het een van de weinige vloeren is die je kunt dweilen, is het ook nog eens een hygiënische optie en geschikt voor in de badkamer. Verder is dit type vloer ook geschikt voor vloerverwarming. Het is dan ook terecht een trend in de wereld van interieur.

XXL laminaat

XXL laminaat wordt ook wel het grotere broertje van standaard laminaat genoemd. Het zit ‘m allemaal in de afmeting. Standaard laminaat is gemiddeld 130 cm lang en 19 cm breed. Bij XXL laminaat is de gemiddelde afmeting een stuk groter: 200 bij 23 cm. Dit type laminaat is handig wanneer je een ruimte optisch groter wilt laten lijken. Ook zijn grotere planken eenvoudiger te leggen en geven ze de ruimte een luxe uitstraling.