Een muzikant wil graag thuis kunnen opnemen. Dan kan het gaan om demo’s, maar ook om complete albums. Natuurlijk wil je ook dat je zoveel mogelijk je gang kunt gaan zonder andere mensen dwars te zitten met geluidsoverlast. Dat kan door een muziekstudio te isoleren. Lees snel door en vind uit hoe je simpel een studio kunt isoleren, bijvoorbeeld met akoestisch spuitwerk.

Apparatuur

De apparatuur die je nodig hebt om muziek op te nemen kun je kiezen op grond van prijs, zo goedkoop mogelijk een redelijke opname maken. Je kunt dan kiezen voor een goedkope desktop of laptop. Eventueel kun je zelfs gaan voor een redelijke tweede hands. Voor het opnemen en mixen van muziek heb je geen dure apparatuur nodig, maar dan is de kwaliteit niet altijd top van de top. Maar misschien mik je eerder op een goede registratie van een nummer als demo, dan dat je een geweldige productie neer wilt zetten. Voor een betere productie raden we je aan om te gaan voor een computer van Apple met daarop de software: Logic Pro X of Pro Tools. Ook randapparatuur, zoals een keyboard voor toetsen en een externe audio interface, is erg handig bij het opnemen. Vergeet niet om een condensator microfoon aan te schaffen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben verschillende producten van externe audio interfaces pakket samengesteld waarin naast de interface ook zo’n microfoon zit. Gedegen studioboxen zijn ook belangrijk om een ideale indruk te krijgen van de geluidskwaliteit van je opname. Ook een koptelefoon mag niet ontbreken, daarmee kun je goed horen hoe je mix tot in detail klinkt.

Geluidsisolatie

Het is gemakkelijker om droge opnames te maken wanneer je gebruikmaakt van goede geluidsisolatie. Een kamer kan nogal wat galm hebben en dat maakt weer dat je geen goede beheersing hebt over de kwaliteit van de opnames. Wanneer je zelf kunstmatig een galm toevoegt kun je die ook weer weghalen. Dat kan met een natuurlijke galm niet. Wat kun je daar aan doen? Enkele tips:

  • Spuitwerk
  • Platen aan de muur die geluid absorberen
  • Vloerisolatie

Akoestisch spuitwerk is een manier om de akoestiek van een ruimte te verbeteren. Platen aan de muur en vloerisolatie, maken het geluid van de opname beter. En een andere grote plus van geluidsisolatie: problemen vanwege geluidsoverlast voorkomen. Een geluidsdichte cabine maken is een van de beste dingen je kunt doen. Dat zorgt voor de beste opnames en je kunt je versterker wat harder zetten.

Conclusie

Een gedegen geluidisolatie is een goed idee om je opnames thuis zo goed mogelijk te maken. Een demo of album is met de techniek van tegenwoordig een stuk gemakkelijker te maken. Een home studio hoeft trouwens helemaal niet gericht te zijn op de productie van muziek, ook andere zaken als een film of ander audioproject zijn heel goed thuis te doen.