Verven is leuk, zeker als het gaat om het design van je woonkamer. Toch is er altijd wel een ‘maar’ te verzinnen, namelijk: zie maar eens te beginnen aan zo’n klus. Soms is het handig om wat tips te krijgen waarmee je snel overzicht over je project krijgt. Dan is de drempel om te beginnen snel genomen.

Plannen

Net als met zoveel dingen andere dingen is een gedegen planning van je verfklus een goed idee. Begin na te denken over hoe het eindresultaat er uit moet zien. Overweeg het kleurenpalet van je muren. En vergeet niet te kijken of je plafond niet al toe is aan een verfbeurt. Sikkens muurverf is een ideale keuze als je de muren van je woonkamer een nieuwe look gaat geven.

Kies je kleur

Bladeren door de waaiers met kleuren kan een leuke ervaring zijn, maar ook een beetje overweldigend. Begin gewoon eenvoudig met de basis kleuren. Stel jezelf de volgende vragen: wil ik een donker of licht palet? Welke kleuren vind ik mooi? Bepaal de kleuren, stel het palet vast. Ga vanuit daar verder denken, kies je tinten en de specifieke kleurschakeringen. Welke stijl meubels wil je? En is er ruimte voor kunst in je woonkamer? Alles is met elkaar verbonden door het kleurenpalet, zoek bij elkaar passende kleuren en tinten en krijg zo een interieur waar een mooie eenheid uitstraalt.

Check je tools!

Om goed te kunnen starten hebben we een checklist voor je opgesteld, zo weet je dat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Wat je echt moet hebben:

  • Verf
  • Verfroller
  • Grondzeil
  • Verfkwasten
  • Verfbak
  • Schuurpapier
  • Afplaktape

 

  • doeken
  • Plamuurmes
  • Potloden om af te kunnen teken

Hoeveelheid verf

Bepaal hoeveel verf je nodig hebt om het oppervlakte van je woonkamer te schilderen. De stelregel is 1 liter voor 10m2 oppervlakte. Met een structuurmuur is de hoeveelheid soms meer, omdat de verf dan minder goed hecht, waardoor je vaker over hetzelfde stuk heen moet. Soms is het beter om de muur eerst egaal te maken, maar dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wil.

De juiste kleur

Mix de juiste verfsoorten zodat je de kleur van je keuze krijgt. Bij bepaalde kleuren is het handig om het door een expert te laten doen. Bij de bouwmarkt is er een verfsectie waar experts de juiste kleur voor je kunnen mengen met verfmixmachines. Check altijd wel wat het eindresultaat is, want experts zijn ook mensen en fouten maken is menselijk.

Schildertechniek

Wil je een frescotechniek of toch liever het strakke werk? En waar begin je met schilderen? We raden je aan om te beginnen met sausen van het plafond als dit nodig is, om vervolgens verder te gaan met de muren. Andersom is geen goed idee, want dan kan er verf van het plafond op de muren vallen (zorgt wel voor een artistieke effect).

Ventileer

Na het schilderen is het belangrijk dat je de kamer goed ventileert, zo kan de verf goed drogen. Daarnaast is het goed om de verfdampen het huis uit te laten trekken, dat is veel gezonder. Het is beter om niet in een net geverfde kamer te slapen, laat de ruimte zeker 24 uur ventileren.

Opruimen

Wanneer je helemaal klaar bent is het zaak om op te ruimen, dit gaat lekker snel als je goed grondzeil hebt gekozen. Hergebruik het grondzeil zoveel mogelijk en gooi plastic met verf op waterbasis bij het plastic.