Om te beginnen is het goed om te weten wanneer je dakbedekking daadwerkelijk vervangen moet worden, of dat je de levensduur nog aanzienlijk kunt verlengen door middel van een reparatie. Andersom is daarentegen nog veel belangrijker. Het is van groot belang voor de stabiliteit van en veiligheid van het gehele huis dat de dakconstructie goed en veilig is. Dit verkleint de kans op een hoop andere schade.

Dakreparatie of vervanging

Het is lastig om zelf in te schatten wat de precieze mate van schade is van een dakbedekking. Laat daarom altijd een of meerdere dakdekkersbedrijven kijken naar de situatie. Zij zien of het een kleine schade betreft, of dat een groot deel van de dakbedekking aangetast is. Het is ook mogelijk dat de dakbedekking aan het einde van de natuurlijke levensduur is. Deze levensduur is per daksoort verschillend, dus houdt hier ook rekening mee met het kiezen van een eventuele nieuwe dakbedekking! Aan de hand van het advies en offertes van de verschillende bedrijven kun je beslissen wat het beste plan van aanpak is.

Kosten op korte en lange termijn

Veel mensen zijn geneigd te kiezen voor een dakreparatie in plaats van een volledige vervanging. Dit komt vooral doordat de kosten van een vervanging hoger liggen dan van een reparatie. Het gevaar is hier echter dat je betaalt voor een tijdelijke oplossing, waarbij je een paar jaar later alsnog de gehele dakbedekking moet vervangen. In het ergste geval is de schade intussen zodanig opgelopen dat je de volledige dakconstructie moet vervangen. Dat wil je gezien het kostenplaatje zeker zien te voorkomen.

Vergunningen

In principe heb je geen vergunning nodig voor het vervangen van je dakbedekking. Zelfs niet als je een ander type bedekking kiest! Je hebt wel een vergunning nodig als de afmetingen of constructie van het dak gaan veranderen als gevolg van de vervanging. Woon je in een monumentaal pand? Dan heb je ook een vergunning nodig.

Vergeet de buren niet

Ongeveer 60% van de huizen in Nederland is niet vrijstaand en heeft dus te maken met een gedeelde dakconstructie. Als je een dakbedekking gaat vervangen is het goed om de buren in te lichten over je plannen. Misschien kun je tegelijk de bedekking laten vervangen, wat een kostenbesparing oplevert. Daarnaast mag je iedere soort dakbedekking kiezen, wat invloed heeft op de uitstraling van de gehele straat. Door dit vooraf met je buren af te stemmen, voorkom je een hoop problemen.

Ben je op zoek naar een dakdekker in Almere, Amsterdam, Lelystad, Hilversum of Amstelveen voor advies over je dak? Neem dan contact op met Spanhak Dakwerken. Zij hebben al jaren ervaring met allerlei typen daken en reparaties en kunnen je helpen met bepalen van de beste aanpak.